SPOŠTOVANI OBISKOVALCI!

ZAŽIVELA JE NOVA SPLETNA STRAN NAŠE ŠOLE. NAJDETE JO NA NASLOVU:

https://os-gsve.si/

 

TA SPLETNA STRAN PA SE POČASI POSLAVLJA ...

 

20221027_150712.jpg

KOMEMORACIJA

 

V četrtek, 27. 10. 2022, je pri spomeniku padlih borcev v Starem Velenju potekala komemoracija ob dnevu mrtvih. Komemoracije smo se udeležili tudi učenci Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje, sodelovali so pevci našega mladinskega pevskega zbora in nekaj recitatorjev. Na prireditev so prišli tudi predstavniki Zveze borcev Velenje in sorodniki padlih talcev. Na slovesnosti v spomin 25 žrtvam nacizma se je govorec Združenja borcev za vrednote NOB spominjal vojnih časov  ter se zahvalil vsem udeleženim, da smo se zbrali in spomnili padlih za domovino in svobodo. Po govoru se je prireditev nadaljevala s pesmima Kaj ti je deklica in Počiva jezero v tihoti. Na koncu je bilo recitiranih tudi nekaj Kajuhovih pesmi. Na spomenik padlih borcev smo položili venec in slovensko zastavo. Po končani prireditvi se nam je zahvalil tudi predstavnik Združenja borcev za uspešno prirejeno komemoracijo.

Neca, Lorena in Paraskeva, 9. a

 

IMG-1852110f98a3b6bfd7070401a169860f-V.jpg

POZDRAV IZ DORTMUNDA

 

Ekipa učencev in spremljevalcev pošilja pozdrave iz Dortmunda, kjer se začenja svetovno prvenstvo v robotiki.

Stiskamo pesti in jim želimo veliko uspeha na tekmovanju!

 

govorilne.gif

SKUPNE GOVORILNE URE

 

Spoštovani starši.

Skupne govorilne ure na matični šoli bodo v sredo, 9.11.2022, med 16.15 in 17.15 uro.

Po govorilnih urah vas vabimo na zanimivo predavanje z naslovom Vzgoja skozi šport, ki bo 9. 11. 2022 ob 17.30 v dvorani Kina Velenje. Predaval bo priznani športni psiholog dr. Matej Tušak. Izredno zanimivo predavanje traja dve šolski uri in je vredno vašega časa.

 

preglovo.jpg

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ KEMIJSKIH POSKUSOV

Konec oktobra je bilo šolsko tekmovanje iz kemijskih poskusov, kjer smo sodelovali z dvema poskusoma. Poskus z naslovom Kemijski vulkan sta izvedla Gal Kandorfer in Jaka Aleksander Sever iz 9. b. Poskus z naslovom Mavrična pena pa so izvedli učenci 9. a: Lorena Bjelić, Trina Kompare in Lenart Glinšek. Oba poskusa sta osvojila bronasto priznanje. Posnetka si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

 

https://www.youtube.com/watch?v=VwDm4bUVWl8&t=9s in

https://www.youtube.com/watch?v=pMj-eFzRLuo&t=5s.

 

Mentorica: Špela Gaberšek

 

IMG_4502.jpg
IMG_4520.jpg

PODNEBNI TEK »ČAS SE IZTEKA 2022«

OŠ Gustava Šiliha je že vrsto let EKO šola, zato smo tudi mi v času od 17. do 22. oktobra 2022 sodelovali v projektu podnebnega teka Running Out of Time – RooT 2022. Učenci osmega in devetega razreda smo tekli, da bi svetovne voditelje opozorili na podnebne spremembe.

Podnebne spremembe so velik problem modernega sveta. Naša Zemlja je prelep planet in tudi edini, na katerem lahko živimo. Morali bi jo spoštovati in skrbeti zanjo. A jo onesnažujemo, kljub temu da nam ponuja dom in neskončno lepot. Zemlja se poleg tega tudi segreva, kar ne škodi samo nam, ljudem, temveč tudi drugim organizmom. K boljšemu in lepšemu svetu lahko prispeva vsak posameznik. Tudi sami bova v prihodnje bolje skrbeli za naš planet, večkrat opustili avtomobil in se do cilja odpravili peš. Nagovarjali bova tudi ostale, da spremenijo svoje navade in pripomorejo k boljšemu jutri.

S tekom smo na šoli ozaveščali učence o pomembnih težavah in svetovnih problemih, hkrati pa smo naredili nekaj dobrega za našo dušo in telo. Poleg tega smo se gibali s prijatelji, se med sabo spodbujali in seveda tudi uživali. Učenci so pri likovnem pouku naredili tudi štafetno palico iz odpadnih materialov, kar je le še utemeljilo naš trud in zahteve po potrebnih spremembah.

Samo na naši šoli smo pretekli kar 155,15 kilometrov. K čim boljšemu rezultatu nas je gnala želja po zdravem, čistem in lepem planetu. Posebej pa se moramo zahvaliti tudi naši športni pedagoginji, ki  nas je vselej spodbujala in nekaj kilometrov pretekla tudi z nami.

Naš planet je samo en, zato moramo skrbeti zanj in za njegovo čim daljšo trajnostno dobo. Srčno upamo, da bodo svetovni voditelji prepoznali klic na pomoč, ne samo naš, temveč tudi Zemljin. Besede so samo temelji naših dejanj. Vsak dan poskusimo dati vse od sebe, da s tem pokažemo skrb do našega planeta. Bodimo vestni in odgovorni svetovljani ter se potrudimo za naš planet in našo prihodnost.

         

                                                                                Tjaša Dobrovnik in Saša Hribar, 9.a

 

TEKMOVANJE V ZNANJU BIOLOGIJE ZA PROTEUSOVO PRIZNANJE

Šolsko tekmovanje v znanju biologije za Proteusovo tekmovanje je potekalo 19. oktobra 2022. Tekmovanja se je udeležilo 10 učencev osmega in deveta razreda.

Štirje učenci so zbrali dovolj točk, da prejmejo bronasto Proteusovo priznanje. Državnega tekmovanja se bodo udeležili trije učenci, ki so na šolskem tekmovanju zbrali največ točk, to so: Jaka Aleksander Sever, Janja Veršec in Klara Kovač. Državno tekmovanje bo v petek, 2. decembra 2022.

 

Učenci, ki prejmejo bronasto Proteusovo priznanje:

Jaka Aleksander Sever, 9. b – DRŽAVNO TEKMOVANJE

Janja Veršec, 9. a – DRŽAVNO TEKMOVANJE

Klara Kovač, 8. a – DRŽAVNO TEKMOVANJE

Trina Kompare, 9. a

 

Velenje, 7. 11. 2022                                                 Mentorica: Špela Gaberšek

 

73BCCBCC-C3DC-4090-840D-F8AA68E7E6C6.jpeg

NASTOP OFS ŠMENTANA MUHA NA 6. MEDNARODNEM FESTIVALU VEZENJA

V soboto, 22. oktobra 2022, je v Rdeči dvorani Velenje potekal 6. mednarodni festival vezenja pod okriljem MOV, Muzeja Velenje in Univerze za lll. življenjsko obdobje. V programu je sodelovala naša OFS »Šmentana muha«. Nastopile so Enessa Salčinović, Tayra Bjelić, Džejla Bešič, Neža Verdnik,  Lorenna Mijatovič, Iza Melanšek, Ema Mikolič, Tiara Tamše Marinič, Korina Pirtovšek in Ines Dedič. Glasbeno spremljavo je izvedel muzikant Matic Okorn.

Iskrene čestitke za odličen nastop vsem folklornikom in mentorici Romei Kanduti.

 

IMG_20221024_132925 (1).jpg

LIKOVNI NATEČAJ TURISTIČNEGA DRUŠTVA VELENJE

Turistično društvo Velenje je v okviru akcije Velenje – mesto cvetja v letu 2022 izvedlo likovni natečaj na temo: »Rože, ki nas (o)srečujejo«.

V Vili Bianca so razstavljeni izbrani likovni izdelki učencev četrtih razredov naše šole.

To so:

Ajda VIŠNJAR, Neža ŠTERK in Sara MATAHLIJA (mentorica Romea KANDUTI);

Jasna BOSNIĆ, Ivano BARIĆ in Nuša BEUC (mentorica Irena SUŠEC);

Emilija KRSTIĆ,  Ula SVETINA ter Aldin KARAT (mentorica Nina ROZMAN).

Sara MATAHLIJA je osvojila 2. mesto in za svoj izdelek prejela nagrado.

Iskrene čestitke učencem in mentoricam.

 

1666693861592.jpg

OTVORITEV PARKA DRŽAVNOSTI

 

24. 10. 2022 so pevci OPZ z nastopom počastili otvoritev Parka državnosti. 

papir oktober.png

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

(oktober 2022)

 

V mesecu oktobru smo imeli 1. zbiralno akcijo papirja. Zbrali smo 3 323 kg starega papirja.

Največ starega papirja je zbral 9. b razred.

Na drugo mesto se je uvrstil 6.a razred in tretji je bil 7.b razred.

 

Čestitamo!

MINI KOSTANJEV PIKNIK v ŠENTILJU

 

Jesenski sadeži in plodovi vabijo. Polne košare kostanja so bile kot nalašč za mini kostanjev piknik. Za pomoč pri peki kostanja smo naprosili naše prijazne upokojence. Vsi smo se dišečega kostanja do sitega najedli. Mnjami.

Evakuacija Šentilj (4).jpg

EVAKUACIJA V ŠENTILJU

5.10.2022 je na POŠ Šentilj potekala vaja evakuacije. Obiskali so nas gasilci, ki so zadimili šolsko stopnišče, zaradi česar je vse izgledalo še bolj resnično. Skozi dim smo drug za drugim odhiteli na zbirno mesto pred šolo in vajo uspešno opravili.

TEKMOVANJE V ZNANJU O SLADKORNI BOLEZNI

 

24. tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni je na šolskem nivoju potekalo 14. 10. 2022. Tekmovanja se je udeležilo 16 učencev osmih in devetih razredov. Štirje učenci so dosegli dovolj točk, da prejmejo bronasto priznanje.

Državnega tekmovanja se bodo udeležili trije (3) učenci, ki so na šolskem tekmovanju dosegli najvišje število točk. Ti učenci so Jaka Aleksander Sever, Trina Kompare in Lorena Bjelić. Državno tekmovanje bo v soboto, 19. 11. 2022.

 

Učenci, ki prejmejo bronasto priznanje:

  1. Jaka Aleksander Sever, 9.b       

  2. Trina Kompare, 9.a  

  3. Lorena Bjelić, 9.a              

  4. Saša Hribar, 9.a

                                                       

  Mentorica: Suzana Pustinek

20221015_144716.jpg
20221015_143820.jpg

Dan kamišibaja otroških ustvarjalcev SLOVENIJE

 

V soboto, 15.10.2022, je v Štanjelu pri Sežani potekal »Dan kamišibaja otroških ustvarjalcev SLOVENIJE«. Predstavili so se  kamišibajkarji iz cele Slovenije, med njimi so bili tudi kamišibajkarji  iz naše šole: Viktorija Jokić, Mia Brčina in Nikolaj Kasesnik. Odlično so predstavili svoje  pravljice: Hiša, ki bi rada imela sonce, Lisjaček noče spati in Najlepši kraj.  Vse pravljice prinašajo močna sporočila v današnji čas. Njihove tankočutne interpretacije so navdušile otroke in odrasle. Bili so posebej pohvaljeni s strani gostiteljev. Skupaj z mentorico Bredo Flego so dobili priznanja.

Gostitelji JSKD Sežana so prireditev umestili v viteško dvorano Štanjelskega gradu okoli katerega stojijo zgodovinske stavbe, razgledni stolp, Ferarijev vrt, Most ljubezni in druge ohranjene znamenitosti Štanjela, ki so nas vse gostujoče očarale. Nastopajoči so dobili tudi vstopnice za ogled muzeja gradu Štanjel, kjer so si ogledali razstavo »Narava in človek na Krasu«, različne zanimivosti ter srečali Kraško burjo čarovnico, kjer te močno prepiha (s pomočjo vetrovnika). V nadaljevanju so si ogledali »Štanjel skozi čas«, nevidne sledi iz bronaste in železne dobe, ko je bil Štanjel prazgodovinsko gradišče, varovano s kamnitim obzidjem, skozi katere jih je popeljal virtualni deček Aviko iz pradavnine.

kostanjev piknik.jpg

KOSTANJEV PIKNIK

 

Za učence v OPB je bil organiziran kostanjev piknik v četrtek, 13. 10. 2022. Poleg pečenega kostanja in čaja so lahko učenci uživali tudi v raznih ustvarjalnih in športnih delavnicah. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

Zapisala: Manja Kamšak

LOGIKA - REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA

 

V četrtek, 29. 9. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Udeležilo se ga je 123 učencev od 2. do 9. razreda. Bronasta priznanja so osvojili  učenci od 2. do 7. razreda, priznanja za sodelovanje pa učenci 8. in 9. razreda.

LOGIKA - REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA

IMG_20220914_094118.jpg

Obisk mobilnega studia Radia Slovenija

 

V sredo, 14. 9. 2022, smo se radijci odpravili na ogled mobilne radijske postaje Radia Slovenije. Tam so nas pričakali njihovi radijski novinarji, glavni urednik, napovedovalec ter tehnična ekipa. Ves radio signal je prihajal iz tovornjaka, v katerem je bil studio ter soba za montažerje. Po tem ko so nam razkazali tovornjak, so nas razdelili v dve skupini, vsaka skupina je dobila svoj mikrofon in se je tako lahko preizkusila v vlogi novinarjev. Snemali smo izjave otrok in ostalih udeležencev Pikinenega festivala. Posnetke smo morali tudi urediti,  jih obrezati, prilagoditi glasnost …  Ob koncu delavnic je nekaj radijcev preizkusilo tudi, kako je biti na drugi strani mikrofona saj nas je novinarka Radia Slovenija intervjuvala o tem kakšne radijske oddaje pripravljamo na šoli. Nekaj naših odgovorov so tudi zavrteli v reportaži o Pikinem festivalu.

Obisk nam bo vsem ostal v lepem spominu. Veseli smo, da smo si lahko ogledali njihovo radijsko opremo in da je ekipa Radia Slovenija prijazno odgovorila na vsa naša vprašanja. Najbolj všeč pa nam je bilo, ker smo se lahko preizkusili v različnih radijskih poklicih. Prav gotovo bomo kakšen nasvet pravih radijcev uporabili tudi pri ustvarjanju novih šolskih radijskih oddaj.

 

Klara Kovač in Zara Švraka

image0 (6).jpeg

                                                Naya državna prvakinja v plavanju

 

Naya Hana Jukić, devetošolka, je na državnem prvenstvu za osnovne in srednje šole zmagala in osvojila naslov državne šolske prvakinje v kategoriji kadetinj. Plavanje trenira že osem let, najraje plava kravl in hrbtno. Čeprav ima zelo natrpan urnik, saj naporno trenira dvakrat dnevno, si je utrgala nekaj minut svojega časa in odgovorila na moja vprašanja:
 

Tjaša: Kako si začela trenirati plavanje?

Najya Hana: Sama kot otrok nisem vedela, da bom v prihodnosti trenirala plavanje. Starši so me v 1. razredu vpisali na tečaj plavanja, da bi se naučila dobro plavati. A že naslednje leto je trener videl potencial v meni in me prestavil v profesionalno (tekmovalno) skupino.

Tjaša: Je naporno usklajevati plavanje in šolo?

Najya Hana: Odrekanja je bilo v prejšnjih letih res veliko, letos ga bo še več. A se trudim po najboljših močeh. Čim več naloge poizkusim narediti že v šoli, saj sem popoldne po treningu zelo utrujena. Vsak večer pa se trudim zaspati že ob devetih, ker imamo treninge zjutraj že pred poukom.

Tjaša: Kako treniraš?

Najya Hana: Večinoma vstanem pred peto, da si uspem vse pripraviti pred treningom, ki je že ob šestih, prej pa se moram še ogreti. Na treningu povprečno preplavamo od 3 do 6 kilometrov. Treninge imamo dvakrat na dan po dve uri (zraven spadajo tudi raztezne vaje), so pa različni, eni v vodi, drugi na suhem (fitnes). Pred tekmo malo popustimo težavnost, saj moramo bit na tekmi spočiti.

Tjaša: Kako si osvojila naslov državne prvakinje?

Najya Hana: Tekma za naslov državne prvakinje je potekala 13. septembra 2022 na kamniškem letnem bazenu, kjer je potekalo državno prvenstvo za osnovne in srednje šole. Tekmo smo zjutraj imeli osnovnošolci, popoldne pa so tekmovali plavalci iz srednjih šol. Na tekmi smo petkrat plavali 50 metrov prosto (kravl), med vsako ponovitvijo pa smo imeli nekajminutno pavzo, da smo se lahko pripravili na nov start. To je bila tekma v vzdržljivosti.

Tjaša: Kako si se počutila na tekmi?

Najya Hana:  Iskreno, na tej tekmi me ni bilo niti malo strah, saj to ni bila večja tekma, na kateri bi bila močnejša konkurenca. Na večjih tekmovanjih pa je drugače, seveda me je veliko bolj strah, kadar imajo tekme večji vpliv na mojo kariero. Sem se pa vseeno zelo veselila medalje oz. zmage.

Tjaša: Nam lahko poveš skrivnost, kako pravzaprav prideš do vseh teh zmag? Imaš kakšen ritual za uspehe na tekmah?

Najya Hana: Iskreno povedano, nič kompliciranega. V bistvu pred vsako tekmo obvezno naredim dihalne vaje za sprostitev in poslušam glasbo. To pa je vse, čisto preprosto.

 

Zapisala Tjaša Podlesek, 9. b

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

 

V četrtek, 6. OKTOBRA 2022, bo prva letošnja ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA.

Papir zbira vsak razred zase.

Dovoz z avtomobilom je možen za šolo (mimo glasbene šole).

Veliko zbranega papirja vam želi vaš Ekotim.

DEŽURSTVA PRI ZBIRALNIKU PAPIRJA ZA ŠOLO:

7.30-8.20 –učitelj Damijan Vodušek, g. hišnik, učenci

8.20-9.45 –učiteljica Nina Rozman, učiteljica Irena Sušec, g. hišnik, učenci

12.00-14.00 – učiteljica Nina Rozman, g. hišnik, učenci

govorilne ure_3.jpg

Sprememba oktobrskih popoldanskih skupnih govorilnih ur

 

Spoštovani starši.

Obveščamo vas, da bodo oktobrske govorilne ure na matični šoli izvedene en dan prej kot je bilo sprva načrtovano. Govorilne ure bodo v sredo, 12. 10. 2022 od 16.30 do 17.30 ure.

Damjan Gašparič, ravnatelj

kulturni dan 2r.jpg

KULTURNI DAN DRUGOŠOLCEV

 

V sredo, 5.11.2022, smo se učenci 8.c razreda pridružili drugim razredom na kulturnem dnevu. Razdelili smo se v dve skupini in se odpravili vsak v svoj razred, v 2. a in b.

Pomagali smo jim dve šolski uri in jih učili plesti kitke. S kitkami so naredili podlago za stol. Najprej smo rezali majice na trakce in iz njih pletli kitke. Drugi razredi so bili veseli naše pomoči in družbe, prav tako tudi mi. Vsi smo uživali in navezali prijateljske vezi. Obiska smo se veselili in bi to tudi ponovili.

 

Ela Voh in Zana Ella Praznik, 8.c

VELENJE SE PREDSTAVI FOTOGRAFIJA.jpg

Velenje se predstavi

 

Danes dne 24. 09. 2022 smo sodelovali na tradicionalni prireditvi Velenje se predstavi. Tokrat smo nastopali s kamišibaj gledališkimi predstavami. Imeli smo tudi delavnico, kjer so otroci izdelali svoj butaj (gledališče). Zahvala gre vsem nastopajočim učencem in mentoricama Bredi Flego in Tatjani Barle.

Zapisala Manja Kamšak 

IMG-286b3f98b18ed4c1270e9ce9b67a1c4f-V (1).jpg

NARAVOSLOVNI DAN V MOZIRSKEM GAJU

12. septembra 2022 smo se učenci šestih razredov odpravili na naravoslovni dan v Mozirski gaj. Najprej smo se sprehodili po parku do mesta, kjer smo imeli prvo delavnico. Tam smo v prsti iskali različne vrste žuželk, ki živijo v prsti. Te vrste žuželk smo potem poimenovali, si jih na delovne liste narisali in ogledali pod mikroskopom. Nato smo imeli drugo delavnico, kjer smo izdelovali kompostnik in iskali snovi v naravi, ki smo jih nato dali v kompostnik. Po tej delavnici smo imeli daljši sprehod po parku in si ogledali različne rastlinske vrste, ki se nahajajo v parku. Ob 12. uri smo se odpravili nazaj v šolo. Na tem naravoslovnem dnevu smo se veliko naučili in se hkrati tudi zabavali.

Tyra Bjelić, 6.b

1. roditeljski sestanek za starše učencev od 1. do 5. razreda

 

Spoštovani starši,

vabimo vas na 1. roditeljski sestanek,

ki bo v torek, 6. septembra 2022,

ob 18.00 v telovadnici šole.

 

Dnevni red:

1. Uvodni pozdrav g. ravnatelja

2. Informacije o delu šole

3. Seznanitev z delom v oddelku (razredniki)

4. Razno

 

Ravnatelj

mag. Damjan Gašparič

1. roditeljski sestanek za starše učencev od 6. do 9. razreda

 

Spoštovani starši,

vabimo vas na 1. roditeljski sestanek,

ki bo v četrtek, 8. septembra 2022,

ob 17.00 v telovadnici šole.

 

Dnevni red:

1. Uvodni pozdrav g. ravnatelja

2. Informacije o delu šole

3. Seznanitev z delom v oddelku (razredniki)

4. Razno

 

Ravnatelj

mag. Damjan Gašparič

image3 (1).jpeg

Naravoslovni dan osmošolcev v Ljubljani

Obiskali smo živalski vrt in Hišo eksperimentov

7. septembra 2022 smo se osmošolci odpravili na naravoslovni dan v Ljubljano, v živalski vrt in v Hišo eksperimentov. V živalskem vrtu so nas delavci zelo lepo sprejeli, razložili so nam, katere živali imajo in kako se z njimi ukvarjajo. Ob začetku ogleda smo dobili zemljevide,  ki so nam pomagali pri raziskovanju  živalskega vrta. Sprehajanje in ogledovanje po čudovitem živalskem vrtu je bilo prosto. Učenci so si lahko ogledovali različne živali, prav tako pa so se dogajale zanimive predstave z različnimi živalmi.

Ko smo končali z ogledom, smo se odpravili v center Ljubljane, opazovali smo Prešernov spomenik in se sprehodili po ulicah Ljubljane. Za Ljubljanico se skriva Hiša eksperimentov. Navdušeni smo se odpravili na samostojno raziskovanje različnih poskusov.

V hiši eksperimentov pa lahko opazujemo doodivščine, lahko poskusimo tudi eksperimentiranje, ogledovanje koncertov in razstav ter pogovorov z raziskovalci.

Po ogledu pa nam je raziskovalec Samo predstavil tekoče pline. Igrali pa smo se tudi z tekočim dušikom in opravili tudi nekaj poskusov. Na koncu pa smo se vsi že veselili prostega časa, ko pa se je iztekel pa smo se vrnili v šolo z avtobusom prihod nazaj pa je bil ob 16.00.Celoten naravoslovni dan je bil zanimiv, zabaven in poln dogodivščin. Zagotovo bi ta obisk še enkrat ponovili.

                                                       Inaja Dedić, Ajša Velić in Ema Čaušević, 8.B

IMG_20220901_082825.jpg

PRVI ŠOLSKI DAN

Spet smo dočakali prvi september. Prvi šolski dan. Ob 8. uri smo se učenci od 2. do 9. razreda zbrali pred šolo. Po dveh mesecih smo se spet srečali s prijatelji, se pogovarjali o tem, kako smo se imeli med poletjem in čakali, da nas nagovori ravnatelj, magister Damjan Gašparič. Po šolski himni in pesmi, ki sta jo za nas zapeli Paraskeva Jauz in Neca Bastič, smo z razredničarkami odšli v razrede. Letošnje leto bo v znamenju šestdesetlenice naše šole, zato smo učenci že prvi šolski dan v razredih svoje cilje zapisali na vetrnice, ki smo jih izobesili pri vhodu in oblikovali razstavo.

 Ob 11. uri je na šolskem dvorišču potekal sprejem prvošolcev. Pred šolo jih je najprej pozdravil Gusti, nato pa tudi ravnatelj in njihove učiteljice. Prvošolčki so povedali, da so komaj čakali prvi šolski dan. Všeč jim je naša šola, najbolj pa maskota Gusti. Vsi se veselijo  pouka in igranja s prijatelji. Na naši šoli je letos 70 učencev, ki so začeli šolanje na Gustavki, in sicer 53 na matični šoli in 17 v Podružnični osnovni šoli Šentilj. Število prvošolcev se vsako leto veča, prav tako se veča število vseh učencev, letos nas je vseh skupaj kar 560.

Vsem učencem, še posebej prvošolcem, v novem šolskem letu želimo, da bi se dobro počutili na Gustavki ter da bi bilo šolsko leto za vse čim bolj uspešno.

 

Lorena Bjelić, 9.

1662045483074 (1).jpg
1662102230483.jpg

Pozdrav iz mednarodnega tekmovanja Robotike

Mentor s tekmovalci sporoča, da so srečno prispeli na Madžarsko in vas lepo pozdravljajo.

Odhod na tekmovanje

Učenci so navdušeni in komaj čakajo tekmovanja.

1662126414760.jpg
1662126414773.jpg

Prvi šolski dan v šolskem letu 2022/2023

 

Približuje se pričetek novega šolskega leta 2022/23, ki bo v četrtek, 1. septembra.

 

Matična šola

Zbor učencev od 2. do 9. razreda bo na šolskem dvorišču ob 8.20.

Po uvodnem nagovoru boste skupaj s svojimi razredniki odšli v matične učilnice.

Sprejem prvošolcev bo ob 11.00 na šolskem dvorišču. V primeru dežja bo sprejem v šolski telovadnici.

 

POŠ Šentilj

Učenci od 2. do 5. razreda se bodo ob 8.00 uri zbrali na šolskem dvorišču.

Sprejem prvošolcev bo ob 9.30 na šolskem dvorišču, v primeru dežja pa v Domu krajanov Šentilj.

Zaključek pouka na podružnici bo ob 11.30.

 

Učbenike iz šolskega učbeniškega sklada boste na matični šoli prejeli prvi šolski dan, na podružnici pa 2. šolski dan. Navodila za to bodo podali razredniki.

Na prvi šolski dan naj imajo učenci od 2. do 9. razreda  s seboj šolsko torbo, peresnico (flomastri, škarje), beležko in šolske copate.

Za učence bomo organizirali malico in kosilo, popoldanske malice ta dan ne bo.

Na prvi šolski dan bodo prihodi avtobusov v šolo kot običajno po voznem redu, ki ostaja enak tudi v novem šolskem letu. Odhodi šolskih avtobusov bodo ta dan ob 13.00 za matično in podružnično šolo z že znanih postajališč.

Po končanem pouku bo organizirano podaljšano bivanje. Za jutranje varstvo bo poskrbljeno tudi prvi šolski dan.

Obvestilo staršem o preventivnem ravnanju učencev v osnovni šoli

 

Želimo vam prijeten preostanek počitnic in se veselimo srečanja z vami.

prenos.png

Odhod avtobusov na zadnji šolski dan

Obveščamo vas, da bo v petek, 24. 6. 2022 prihod vseh šolskih avtobusov po ustaljenem urniku.

Vsi odhodi proti domu pa bodo ob 13.00.

SEZNAM UČBENIKOV, DELOVNIH ZVEZKOV IN
OSTALIH POTREBŠČIN
ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023

Na povezavi najdete sezname učbenikov in ostalih potrebščin.

POVEZAVA

izl3.jpg

NAGRADNI IZLET ZA NADARJENE

V torek, 14. junija 2022, smo se nadarjeni in učno uspešni učenci sedmega in osmega razreda odpravili na nagradni zaključni izlet.

Povezava do članka.

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

(junij 2022)

 

 

V mesecu juniju smo imeli še zadnjo zbiralno akcijo papirja. Zbrali smo 4 500 kg starega papirja.

Največ starega papirja je zbral 7.b razred.

Na drugo mesto se je uvrstil 4.b razred in tretji je bil 8.b razred.

 

V letošnjem letu si je skupno prvo mesto prisvojil 8.b razred. Drugo mesto pripada 4.b razredu in tretje mesto si je prislužil 3.a razred.

Čestitamo!

IMG_20220613_092642_2.jpg
IMG_20220613_092431.jpg

SPREJEM V ŠOLSKO SKUPNOST

 

V ponedeljek, 13. 6. 2022 so bili prvošolci matične in podružnične šole slavnostno sprejeti v šolsko skupnost. Nekaj utrinkov s sprejema…

IMG_20220613_092926.jpg
IMG_20220615_090502.jpg

ZADNJI DAN DEVETOŠOLCEV

 

Ob koncu šole smo za naše devetošolce pripravili sprejem pri gospodu ravnatelju. Najprej so jih učenci Gustavke ob šolski himni pričakali na stopnicah in jim naredili »špalir« do glasbene učilnice. V glasbeni učilnici smo osmošolci pripravili kulturni program ob zadnjem dnevu devetošolcev med nami. Tam so jih nagovorile nekdanje učiteljice prvih razredov in jim zaželele veliko uspeha v življenju. Potem je učiteljica glasbe podelila priznanja devetošolkam, ki so vseh devet let obiskovale pevski zbor. Nato je ravnatelj spregovoril nekaj besed in devetošolcem podelil priznanja in spričevala. Po podelitvi smo se osmošolci zaobljubili, da bomo varovali ključ do naslednjega šolskega leta. Obljubili  smo, da si bomo pomagali ter da bomo vzor mlajšim na šoli. Tudi mi smo jim zaželeli vse dobro in veliko uspehov. Proti koncu jih je pozdravil še Gusti, šolska maskota, in se z njimi fotografiral. Preden so se odpravili v svet, so imeli še njihovo zadnjo pogostitev na naši Gustavki. Srečno!

 

Paraskeva Jauz, Živa Podbornik 8. razred

OŠ Gustava Šiliha Velenje.jpg

»Nizkoogljično je zares odlično!«

Mladi s svojo kreativnostjo ponovno o nizkoogljični prihodnosti 

 

Skupina GEN si poleg poslanstva zagotavljanja zanesljive proizvodnje in dobave električne energije trajno prizadeva za krepitev energetske pismenosti in zanimanja za energetske teme. Danes so v prostorih Informacijskega središča GEN pripravili zaključno prireditev natečaja Mladi v svetu energije. Tako so po obdobju epidemiološke prekinitve vnovič združili dragocene poglede mladih na našo skupno energetsko prihodnost.

 

Celoten članek.

IMG_2022-06-15-17-17-10-165.jpg
IMG_2022-06-15-17-15-53-644.jpg

Atletski troboj za četrtošolce

V sredo, 15.6. 2022, smo se udeležili atletskega troboja na Stadionu Velenje. Naši četrtošolci so odlično tekmovali.
V disciplini skok v daljino, met vorteksa in 60 m so presegli vsa pričakovanja.

Pri dekletih je zasedla tretje mesto Iza Perše.
Pri fantih pa sta bila najboljša Nikolaj Labohar na 2. in Nal Maurer na 3. mestu.

Čestitamo!

Poročilo zapisala: Barbara Terglav Svara, mentorica dogodka  

Povratek petošolcev iz šole v naravi

 

Učenci 5. razreda se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 14.15.

POZDRAV ČETROŠOLCEV IZ ŠOLE V NARAVI

Četrošolci z učitelji sporočajo, da so prispeli na Tri Kralje.

Imajo se fino.

kamisi.jpg

6. festival Kamišibaj gledališča Velenje

 

V nedeljo, 12.6.2021, je v na Velenjskem gradu potekal »6. festival kamišibaj gledališča«. Predstavili so se  kamišibajkarji iz Velenja in sicer otroci ter odrasli, med njimi so bili tudi kamišibajkarji iz OŠ Gustava Šiliha Velenje, edini od osnovnih šol v Velenju.Odlično so predstavili svoje kamišibaje in sicer: Nikolaj Kasesnik s pravljico NAJLEPŠI KRAJ avtorice Saše Pergar; Isabella Labohar SI ŠE MOJ PRIJATELJ? avtorice Sally Grindley; Ema Perše ČUDEŽNI VRT neznanega avtorja iz zbirke pravljic Princeskina torbica; Mia Brčina LISJAČEK NOČE SPATI avtorice Caroline PItcher; Kim Ramšak MUCA COPATARICA avtorice Ele Peroci; Iza Perše PEKARNA MIŠMAŠ avtorice Svetlane Makarovič; Dunja Kovačević MOČ ERIKOVE DOMIŠLJIJE avtorice Skye Byrne; Ana Brglez KAKO STA BIBI IN GUSTI PREGANJALA ŽALOST avtorice Ide Mlakar in Viktorija Jokić s pravljico HIŠA, KI BI RADA IMELA SONCE avtorice Mojce Osojnik.

Ogledali pa smo si tudi 9 kamišibajev odraslih, med njimi je bila tudi učiteljica iz naše šole Tatjana Barle z ljudsko pravljico KMET IN MEDVED. Vsi kamišibaji so bili likovno ustvarjeni s strani pripovedovalcev, dva pa sta likovno ustvarila tudi učenca naše šole in sicer Ivano Vukelja (Najlepši kraj) in Glorija Jokić (Hiša, ki bi rada imela sonce).
Festival je spremljala letošnja državna selektorica Silva Karim, ki je izjemno pohvalila likovna dela in interpretacijo naših učencev in tudi učiteljice. Zaslužili so si SREBRNA PRIZNANJA  JSKD Slovenije. ISKRENE ČESTITKE!  Selektorica nas je tudi povabila na državno srečanje v Črnomelj v mesecu septembru. Kdo ve, morda si bomo ogledali tudi katero od naših predstav. Lani nas je predstavljala Dunja Kovačević s pravljico NOSKU SE ZGODI ČUDEŽ.

Poleg sodelovanja na kamišibaj festivalu, so se naši kamišibajkarji s svojimi stvaritvami in interpretacijami predstavljali tudi vrtcu Velenje (letni abonma kamišibaj predstav), svojim razredom, sodelovali so na vseslovenskem TLK (tednu ljubiteljske kulture) in izvedli predstave za KD  prvošolcev.
Ne manjka nam veselja do branja, ustvarjanja, pripovedovanja, druženja z različno starimi kamišibajkarji z enakim interesom do japonskega namiznega gledališča. Jeseni se spet vidimo z novimi in starimi kamišibaji.
                                                                                                                        Mentorica Breda Flego